Drömboende i Tropea Italien – Casa Calabria

Livet i södra Italien

Södra Italien är väldigt mycket det genuina Italien långt ifrån allt som har med massturism att göra. Det som har lockat oss är framförallt de vänliga människorna, den fantastiska maten, det otroligt klara havet och de hundratals orörda stränderna.

karta södra italien

Varför Kalabrien och Tropea?

Kalabrien är en för många svenskar okänd del av Italien belägen nere på den ”italienska tån”. Landskapet är till stora delar kuperat och strålande vackert. Utmed kusten finns ett stort antal sandstränder, många helt orörda. På den östra sidan finns Joniska havet och på den västra Tyrrenska havet. Havet är ofta kristallklart med fantastiska möjligheter till bad och på vissa plaster även snorkling.

Tropea

Tropea är en fantastisk liten stad med dryga 6 000 invånare som ligger högt uppe på en klipphylla precis vid vattnet. Med hjälp av trappor tar man sig ner till fantastiska sandstränder på några få minuter. Den gamla stadskärnan består av vindlande gränder och mängder av små mysiga restauranger, barer och affärer. Bilkörning är förbjuden under vår/sommar/höst förutom för de boende i staden finns som sagt ett stort utbud av restauranger – totalt ett 70-tal.

Maten

Maten i Kalabrien är en av de absolut största behållningarna. Lokala fiskare kommer varje morgon in till hamnen med färsk fisk och skaldjur som sedan kan köpas på stadens marknad eller avnjutas på någon av de många restaurangerna. I övrigt så äter man förstås pasta och pizza av många olika slag, härlig antipasto med många lokala specialiteter som t ex parmigiana, pecorino, nduja och capicollo. Priserna är ofta väldigt låga – en middag på en bra restaurang för två med förrätt, varmrätt och vin till maten kostar ofta 30-50 euro. Och så kan man inte låta bli att nämna den underbara glassen! På minst 3 av Tropeas glassbarer serveras hemgjord glass, och då i storleksordningen 30 olika smaker.

Grillade jätteräkor (lokalt burfångade)

Spaghetti vongole

Antipasto misto di mare

Två capucchino med cornetto crema – för $4.80

Marknaden i Tropea – öppen varje dag året runt

Havet & stränderna

För den som semestrat mycket Italien så upptäcker man snabbt att det är stor skillnad jämfört med andra delar av Italien – här nere är det verkligen kristallklart. För oss nordbor är det badbart stora delar av året (sommar 26-27 grader och vinter 16-17). Ända in i oktober kan det vara 22-23 grader.

Det finns en lång rad fantastiska stränder! I Tropea så är det bara 3-4 minuters promenad från stadskärnan ner till stranden. Efter kusten finns sedan ett flertal helt orörda stränder insprängda i det ganska dramatiska landskapet. Några km söder om Tropea finns Riaci-stranden och ytterligare en mil bort finns stränderna omkring Capo Vaticano.  

Stränderna i Tropea

Stränderna i Tropea

Stranden i Riaci

Stränderna söder om Capo Vaticano

Att ta sig till Kalabrien​

Det finns en internationell flygplats i regionen – Lamezia Terme. Dit flyger man idag bäst via Rom, Venedig, Neapel, ett antal tyska och östeuropeiska flygplatser. Det går också alldeles utmärkt att flyga till Catania på Sicilien, Bari eller Brindisi på ”klacken” eller till Rom/Neapel/Florens och ta tåget till Tropea och omnejd.

Scroll to Top